AF7EBBCD-4390-4E60-80EA-ECD2A1765E83.jpeg

Saya pernah menonton anime bersiri ‘Shirabako’ tidak lama dahulu tentang budaya industri animasi di Jepun. Satu animasi bukannya dihasilkan oleh seorang dua seperti komik, tetapi tiga buah bangunan.

Saya juga pernah membaca ‘Bakuman’ yang menggambarkan realiti pelukis komik di Jepun yang sangat meletihkan dan ‘exhausting’.

Saya ada beberapa rakan kenalan yang baru sahaja mendapat penerbitan komik di peringkat antarabangsa. Walaupun bayarannya agak lumayan, tetapi penghasilannya sangat meletihkan. Tetapi di Jepun lebih teruk – kerja teruk, gaji pun sangat rendah, malah ada yang tidak dibayar.

Anime mula memberikan kegilaan kepada warga U.S pada sekitar awal kurun ke-21. Sailor Moon, One Piece dan Pokeman yang menggapalai perubahan industri animasi di Jepun pada 2002 – 2017 telah membawa keuntungan $19 bilion setahun.

Salah satu daripada anime yang paling terkenal dan berpengaruh, Neon Genesis Evangelion akhirnya membawa kemunculan di Netflix pada bulan ini bagi menandakan mercu pencapaian anime di peringkat global.

Walau bagaimanapun, kejayaan anime telah menyelubungi realiti ekonomi yang membimbangkan. Ramai animator yang mengusahkan produksi anime-anime ini bekerja dalam keadaan yang membawa kepada bunuh diri.

Tekanan antara struktur industri yang kejam serta idealism anime yang artistik telah memaksa animator untuk menderita demi kebaikan seni tanpa sebarang solusi yang dapat membantu mereka.

Anime hampir kesemuanya dilukis dengan tangan. Menghasilkannya dalam tempoh yang pantas menuntut keupayaan dan pengalaman yang tinggi – tonton Shirabako untuk mengetahui betapa letih dan terseksanya untuk menghasilkan anime.

Shigo Adachi, animator dan pereka watak untuk Sword Art Online – anime bersiri popular – menyatakan, masalah yang sering berterusan dalam industri animasi Jepun ialah kekurangan bakat untuk menghasilkan animasi tersebut.

Hampir 200 anime bersiri yang dihasilkan di Jepun setiap tahun, tidak ramai animator yang berkeupayaan untuk menghasilkannya. Studio-studio animasi banyak bergantung pada freelancer yang tidak berbayar untuk menghasilkan anime-anime tersebut. Mereka sanggup tidak dibayar upah kerana kecintaan mereka kepada anime.

Pada peringkat awal penghasilkan anime, terdapat ‘in-between animator’ – biasanya dalam kalangan freelancer – yang bertanggungjawab untuk menghasilkan lukisan individu setelah pengarah menyiapkan papan-cerita (storyboard).

Kemudian, ‘key animator’ mengambil tanggungjawab menghasilkan rangka-rangka penting untuk setiap babak.

In-between animator hanya menerima 200 yen untuk setiap lukisan – sekitar RM7.60. Nilai itu mungkin tidak teruk sangat sekiranya animator dapat menghasilkan 200 lukisan setiap hari. Tetapi agak mustahil kerana satu lukisan pun telah memakan masa berjam-jam.

Itu pun belum tambah lagi kecermatan mereka dalam menghasilkan perkara-perkara halus dan terperinci (details) yang selalunya diabaikan oleh animasi-animasi Barat seperti makanan, seni bina dan landskap yang mengambil masa empat hingga lima kali lebih lama untuk disiapkan.

Menurut Adachi, sekiranya anime yang dihasilkan pun mempunyai pasaran dan mendapat perhatian yang tinggi seperti Attack on Titan, tidak banyak keuntungan yang diperoleh untuk animator – ia adalah masalah struktur industri anime. Menjadi animator bukanlah pekerjaan impian di Jepun. Sistem industrinya sperti piramid – orang di bawah hanya memberikan keuntungan kepada yang atas.

Kondisi pekerjaan animator agak teruk. Tertidur di atas meja kerja bukan perkara asing. Madhouse – sebuah studio animasi Jepun – baru-baru ini telah melanggar undang-undang buruh. Pekerjanya telah bekerja hampir 400 jam sebulan dan bekerja 37 hari tanpa cuti. Terdapat animator yang membunuh diri pada tahun 2014 telah bekerja lebih daripada 600 jam sebulan yang membuatkannya membunuh diri.

Salah satu sebab banyak studio menggunakan freelancer adalah kerana mereka tidak perlu risau dengan undang-undang buruh tersebut. Disebabkan freelancer adalah kontraktor bebas, syarikat boleh memberikan had waktu (deadline) yang mengarut dan teruk tanpa perlu mengeluarkan duit dan memberikan faedah.

Menurut Japanese Animation Creators Association, animator di Jepun memperoleh 1.1 juta yen setahun (sekitar RM42,000 setahun, RM3,500 sebulan) pada umur 20-an, 2.1 juta yen setahun (sekitar RM80,000 setahun, RM6,600 sebulan) pada umur 30-an dan meningkat ke 3.5 juta yen setahun (sekitar RM134,000 setahun, RM11,000 sebulan) pada umur 40-50 an. Paras kemiskinan di Jepun ialah 2.2 juta yen (RM84,000) – taraf kehidupan yang sangat tinggi.

Walau bagaimanapun, animator tetap bergelut untuk terus hidup. Terumi Niishi, seorang freelance dan game designer memperoleh banyak pendapatannya daripada animasi permainan video. Sebagai animator untuk anime, tidak banyak yang dia boleh dapat untuk makan saja. Boleh ikut lama Twitternya (@NishiiTerumi).

Terumi sendiri menyatakan, tidak kiralah sayang macam mana pun kita kepada anime, tidak digalakkan untuk bekerja dalam industri tersebut di Jepun kerana pekerajaanya terlalu berat dan tidak berbaloi.

Seorang animator dan pereka watak untuk anime One Punch Man yang tidak mahu namanya didedahkan menyatakan bahawa secara jujurnya dia sangat menderita bekerja sebagai animator. Dia bersyukur keluarganya tinggal di Tokyo, jadi dia dapat hidup bersama ibu bapanya. Sebagai in-between animator, dia cuma mampu memperoleh 70,000 yen sebulan (sekitar RM2,600 sebulan).

Sebelum menghasilkan sebuah anime, segala bajet dan kos untuk penghasilan anime tersebut mestilah murah – ini apa yang dipegang oleh banyak studio produksi. Keuntungan akan dibahagikan dengan rangkaian televisyen, penerbit manga dan syarikat permainan.

Penghasilan anime tidak pernah mengecewakan, sangat artistik dan cantik. Tengok saja filem animasi Your Name (Kimi No Nawa) yang ditayangkan pada tahun 2016 telah menjadi ‘biggest box office success’. Gambaran makanan dalam anime itu saja layak menjadi 10 makanan terbaik di Tokyo.

Sepajang sejarah, barang cenderahati (merchandising) adalah keuntungan yang paling besar boleh dihasilkan berbanding rancangan bersiri ataupun filem. Tetapi setelah anime mendapat perhatian meluas pada peringkat global, tayangan anime itu sendiri telah menjadi sebahagian besar keuntungan. Tetapi masalah gaji dan bajet untuk pekerjanya masih belum diselesaikan.

Apabila syarikat Netflix mula memasuki pasaran, siaran televisyen, syarikat cenderhati dan perkhidmatan asing mendapat keuntungan, meninggalkan animator yang sedang bergelut dengan upah dan studio dalam keadaan bajet yang sentiasa kurang.

Laporan daripada 2016 Teikoku Databank mendedahkan bahawa lebih 10 tahun keuntungan yang diterima oleh 230 studio di Jepun hanyalah sekitar bawah 40%. Laporan itu turut menyatakan, kejayaan industri animasi di Jepun menuntut penambahbaikkan ekonomi yang memberikan kebaikan kepada animator dan perubahan struktur industri itu sendiri perlu radikal.

Menurut pengasas studio D’art Shtajio, Henry Thurlow menyatakan bahawa memberikan gaji yang tinggi kepada animator tanpa mengubah struktur industri animasi akan menyebabkan studio-studio animasi jatuh bankrup kerana bajet yang mendesak.

Animator Jepun telah memikul beban yang tidak dapat ditoleransi lagi hanya kerana untuk menghasilkan seni yang cantik untuk televisyen.

Terjemahan daripada The Dark Side of Japan’s anime industry (https://www.vox.com/culture/2019/7/2/20677237/anime-industry-japan-artists-pay-labor-abuse-neon-genesis-evangelion-netflix)

Dipetik dari Facebook Zamir Mohyedin

Apa yang ditulis di bawah dipetik dari blog Tuan Junaidy Jaimi iaitu JUNAIDYJAIMI.COM  dan diubahsuai sedikit mengikut kesesuaian web ini.

Apa Itu Affiliate

Secara asasnya affiliate ni, kita tolong promosikan produk orang lain dan kita akan dibayar oleh pemilik produk, sekiranya ada jualan yang terhasil dari promosi yang kita lakukan.

Tetapi ada juga program affiliate yang mana, kita tak perlu menghasilkan jualan, tetapi kita juga di bayar.

3 Jenis Program Affiliate

Untuk pengatahuan anda, program bisnes affiliate ini boleh diketegorikan kepada 3 jenis program.

Program affiliate pay per sale

Ini adalah program affiliate yang paling diminati dan menghasilkan pendapatan paling lumayan untuk pengemar-pengemar program affiliate. Affiliate pay per sale (PPS), maksudnya kita hanya akan dibayar jika berlaku proses pembelian hasil dari promosi yang kita lakukan.

Dan jumlah komisen untuk ejen affiliate selalunya antara 30%-75% dari harga sebenar produk.

Contoh jika harga produk berharga RM120 dan komisen untuk setiap jualan ialah 50%, keuntungan anda da RM60.

Program affiliate pay per lead

Ini pula program affiliate paling mudah untuk kita menghasilkan pendapatan. Jika anda berminat untuk menghasilkan pendapatan secara online dan masih baru, program affiliate pay per lead amat sesuai untuk anda.

Tugas kita hanya perlu mengajak seberapa ramai orang yang berminat untuk mendapatkan produk percuma dengan mengisi borang yang mengandungi nama dan email mereka melalui link affiliate kita tanpa keluar sesen pun.

Selalunya jumlah komisen untuk satu pendaftaran email, kita akan di bayar antara RM0.50 – RM3.00.

 

Program affiliate pay per click

Program affiliate pay per click pula adalah program affiliate yang paling senang antara ketiga-tiga program affiliate yang saya sebutkan di atas tadi. Tetapi antara program affiliate yang memberikan komisen paling murah sekali.

Anda akan dibayar setiap kali, ada orang klik pada link affiliate yang anda promosikan. Jumlah bayaran bergantung kepada jumlah klik yang terhasil. Selalunya 1000 klik kita akan di bayar RM1.00.

Antara komisen program affiliate yang yang telah diterima
Antara komisen program affiliate pay persale  yang saya (Tuan Junaidy Jaimi) pernah terima.

Petikan dari blog NAIDYJAIMI.COM.


 

Berikut antara syarikat/platform yang menyediakan program affiliate:

 • Lazada.com
 • Clickbank.com
 • JVZoo.com
 • CJ Affiliate
 • Klikjer.com
 • Getresponse
 • Warrior Forum
 • Dan banyak lagi

 

Tonton video ini untuk mengetahui lain2 sumber program affiliate yang boleh disertai:


 

Buat Duit Dengan Affiliate WMA Masterclass

Memandangkan anda berminat untuk buat duit dengan program affiliate, maka saya ingin menjemput anda menyertai program affiliate WMA Masterclass.

Kelebihan program affiliate WMA Masterclass adalah seperti berikut:

 • Pendaftaran PERCUMA. Boleh join tanpa sebarang kos.
 • Komisen pasif & lifetime. WMA Masterclass adalah laman keahlian free dan berbayar secara bulanan. Jika ada orang daftar dari link anda dan buat bayaran yuran bulanan, maka anda akan mendapat komisen secara bulanan juga selagi mereka aktif.
 • Mudah. Anda hanya perlu ajak orang ramai join WMA Masterclass secara percuma. Sistem kami yang akan follow-up mereka supaya upgrade ke keahlian berbayar. Anda tidak perlu jual apa2.

Daftar dan mula buat duit sekarang! Klik di sini!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Read more

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer.

 • Donec posuere vulputate arcu.
 • Phasellus accumsan cursus velit.
 • Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;
 • Sed aliquam, nisi quis porttitor congue

Read more

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

 1. Nulla consequat massa quis enim.
 2. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.
 3. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus.

Read more

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus.

 

Read more

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

 • Nulla consequat massa quis enim.
 • Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.
 • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.
 • Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Read more

Entries with this post type link to a different page with their headline. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Read more